Węglowodany (cukry) są niezbędnym elementem diety dziecka, gdyż stanowią podstawowy materiał energetyczny organizmu ludzkiego.
Dzielimy je na proste (występujące w owocach, słodyczach, sokach, miodzie) oraz złożone (warzywa, produkty zbożowe).
Przykładami produktów zawierających węglowodany są: pieczywo białe i z pełnego przemiału, kasze grube i drobne, makarony, warzywa i owoce.
Zbyt mała podaż węglowodanów wpływa niekorzystnie na ustrojowe procesy metaboliczne, prowadząc do zaburzeń przemiany tłuszczów i białek. Przy niedoborze węglowodanów w diecie może dochodzić do zużywania białek ustrojowych na potrzeby energetyczne ustroju, prowadząc do niedożywienia dziecka i innych zaburzeń.
Nadmiar węglowodanów w diecie, zwłaszcza tzw. cukrów prostych prowadzi do otyłości, zwiększa ryzyko cukrzycy oraz podnosi poziom cholesterolu, ponieważ organizm człowieka nadmiar cukrów przekształca w tłuszcz.
Dr n. med. Katarzyna Bąk-Drabik
Katedra i Klinika Pediatrii w Zabrzu
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Powiązane artykuły:
Składniki odżywcze – poznaj ich znaczenie dla organizmu >>
Jaka jest rola żelaza w organizmie? >>
Białko >>