Białko jest podstawowym materiałem budulcowym, szczególnie potrzebnym szybko rosnącemu organizmowi. Właściwa podaż ilościowa i jakościowa białka w diecie jest niezbędna do prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego małego dziecka.
Białka wchodzą w skład wszystkich komórek, są składnikiem enzymów i hormonów kontrolujących przebieg reakcji biochemicznych, budują błonę komórkową umożliwiając transport substancji do komórki i z komórki, koordynują wszystkie funkcje życiowe, rozpoznają i zwalczają antygeny, wpływają na kurczliwość białek w mięśniach.
Białka zawarte są w jajkach, mięsie, rybach oraz mleku i jego przetworach, a z roślin – w soi i ryżu.
Zbyt niska podaż białka w diecie może powodować obniżenie odporności, zaburzenia rozwojowe i niedożywienie.
Zbyt wysoka podaż białka jest z kolei obciążająca dla pracy nerek, dlatego też dieta wysokobiałkowa może być prowadzona jedynie pod ścisłym nadzorem dietetyka i lekarza.
Dr n. med. Katarzyna Bąk-Drabik
Katedra i Klinika Pediatrii w Zabrzu
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach