Podstawowym źródłem składników odżywczych powinna być właściwie zbilansowana dieta. Ważne jest zachowanie właściwego udziału w diecie energii pochodzącej z podstawowych składników pokarmowych.
Uważa się, że w ogólnej puli energetycznej: białko powinno dostarczać 12-13% energii, tłuszcz powinien dostarczać nie więcej niż 25-35% energii, węglowodany powinny dostarczać około 56-58% energii.
Dr n. med. Katarzyna Bąk-Drabik
Katedra i Klinika Pediatrii w Zabrzu
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Powiązane artykuły:
Dieta Polaków od Kuchni – czy odżywiamy się właściwie? >>
Pełnowartościowa dieta – poznaj sekret zdrowego żywienia >>
Znaczenie suplementacji dla organizmu – dlaczego jest ważna? >>
Jakie witaminy na złe samopoczucie będą najlepsze? Które z nich wesprą nas w nauce i…
Witaminy to związki chemiczne istotne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych. Muszą być dostarczane z…
Gdzie jest witamina A? Dlaczego i do czego jest nam potrzebna?
Poznajmy rolę witaminy A w organizmie, produkty, w których występuje i dowiedzmy się, dlaczego warto…
Gdzie jest najwięcej witaminy C, na co dokładnie wpływa i jak zadbać o jej właściwy…
Co daje witamina C? Ile należałoby zaaplikować, aby nie przesadzić? Czy podawanie jej dzieciom ma…