Baza wiedzy

Zasady prawidłowego żywienia

Podstawowym źródłem składników odżywczych powinna być właściwie zbilansowana dieta. Ważne jest zachowanie właściwego udziału w diecie energii pochodzącej z podstawowych składników pokarmo­wych.

Uważa się, że w ogólnej puli energetycznej: białko powinno dostarczać 12-13% energii, tłuszcz powinien dostarczać nie więcej niż 25-35% energii, węglowodany powinny dostarczać około 56-58% energii.

Dr n. med. Katarzyna Bąk-Drabik

Katedra i Klinika Pediatrii w Zabrzu
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Powiązane artykuły:

Dieta Polaków od Kuchni – czy odżywiamy się właściwie? >>
Pełnowartościowa dieta – poznaj sekret zdrowego żywienia >>
Znaczenie suplementacji dla organizmu – dlaczego jest ważna? >>

Maciej Wojtas

Recent Posts

Kiedy dopada nas chandra. Które witaminy warto wprowadzić w dietę?

Jakie witaminy na złe samopoczucie będą najlepsze? Które z nich wesprą nas w nauce i…

2 miesiące ago

Witaminy z grupy B. Na co pomagają?

Witaminy to związki chemiczne istotne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych. Muszą być dostarczane z…

2 miesiące ago

Gdzie występuje witamina A? Uzupełniamy dietę

Gdzie jest witamina A? Dlaczego i do czego jest nam potrzebna?

2 miesiące ago

Witamina A. Na co pomaga i do czego się przydaje?

Poznajmy rolę witaminy A w organizmie, produkty, w których występuje i dowiedzmy się, dlaczego warto…

2 miesiące ago

Gdzie występuje witamina C? Zdrowe jedzenie dla dzieci i dorosłych

Gdzie jest najwięcej witaminy C, na co dokładnie wpływa i jak zadbać o jej właściwy…

2 miesiące ago

Jak przyjmować witaminę C? Poradnik

Co daje witamina C? Ile należałoby zaaplikować, aby nie przesadzić? Czy podawanie jej dzieciom ma…

2 miesiące ago