Przez pierwsze miesiące życia dziecko delektuje się mlekiem matki. Karmienie piersią dostarcza noworodkowi i niemowlęciu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które wpływają na jego prawidłowy rozwój. Na twarzy maluszka pojawia się pierwszy uśmiech, a w miarę upływu czasu zdobywa nowe umiejętności, które pozwalają na skosztowanie nowych produktów żywnościowych. W głowie rodzica, pojawiają się zatem pytania „Kiedy odstawić naturalny pokarm?” oraz „Jakie produkty włączyć w dietę maluszka?”, aby zapewnić dziecku, to co najlepsze. Na te pytania odpowiedź znajdziesz w tym artykule!
Karmienie piersią i jego znaczenie w rozwoju dziecka
Pierwsze dni bliskości mamy i dziecka to niezwykły czas, który buduję nierozerwalną więź między nimi. Ta piękna relacja nawiązuję się także podczas karmienia piersią niemowlaka. Mleko matki jest niezastąpionym pokarmem, który niesie ze sobą ogromne korzyści zdrowotne dla dziecka. Karmiąc piersią dostarczamy wielu wartości odżywczych, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju pociechy, wpływając na zdrowie dziecka w kolejnych latach życia.
Na początku drogi macierzyństwa, mamy zastanawiają się nad wieloma aspektami dotyczącymi karmienia dziecka m.in. częstotliwością i czasem trwania karmienia piersią. Zapotrzebowanie dziecka na pokarm jest indywidualne. Samo decyduje kiedy jest głodne i ile potrzebuje zjeść, aby zaspokoić swój apetyt. Noworodek może wymagać nawet od kilkunastu karmień w ciągu doby. W miarę upływu czasu ilość karmień się zmniejsza, a dziecko na dłużej się najada.
Mleko matki – drogocenny eliksir
Karmienie mlekiem jest czymś wyjątkowym i najlepszym co można ofiarować dziecku. Cenne, naturalne mleko z piersi matki jest bogate w składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju maluszka i zapewnia wszystkie potrzebne wartości odżywcze, aż do momentu, gdy będzie gotowe na rozszerzenie diety. Kobiece mleko jest idealnie zbilansowane pod względem zawartości węglowodanów, białka, tłuszczów, aminokwasów, witamin. W tym cudownym okresie u kobiet wzrasta zapotrzebowanie na wapń, który po części zostaje przekazany dziecku wraz z pokarmem. Wchłanianie wapnia odbywa się w obecności cennej witaminy D, której zawartość w mleku matki jest niska. Należy zadbać o jej odpowiedni poziom także w małym organizmie maluszka. Zawartość witaminy słońca pozyskuje się z prawidłowej syntezy skórnej lub z pożywienia. Zwykła dieta oraz czas jaki przebywamy na słońcu nie dostarcza organizmowi wystarczającej ilości tego składnika. Witamina D i wapń, są podstawowymi składnikami dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Dlatego bardzo ważne jest, aby zadbać o dodatkową suplementację u mamy karmiącej oraz dziecka.
Karmienie naturalne dla zdrowia maluszka
Karmienie piersią pozytywnie wpływa na odporność dziecka, skutecznie chroniąc je przed wieloma chorobami. Dziecko z mlekiem matki dostarcza sobie substancji, które skutecznie bronią jego organizm przed infekcjami układu pokarmowego, oddechowego, moczowego. U niemowląt karmionych naturalnie rzadziej występują choroby alergiczne, natomiast w dalszym okresie rozwojowym mleko z piersi mamy wpływa na zdolności poznawcze, intelektualne oraz ruchowe. Karmienie naturalne zmniejsza uczucie wzdęć i kolek u dziecka, zapobiega wadom zgryzu i wymowy, a także korzystnie wpływa na stan zdrowia kobiety. U mam karmiących przyspiesza obkurczanie się macicy zapewniając szybszy powrót stanu sprzed ciąży. Kobiety podczas karmienia piersią łatwiej pozbywają się nadprogramowych kilogramów, zmniejszone zostaje również ryzyko zachorowalności na nowotwór, depresję, osteoporozę.
Do kiedy karmić piersią?
Karmienie piersią jest niezwykłym przeżyciem dla matki oraz dziecka. Buduje silną więź emocjonalną oraz daje dziecku uczucie miłości i bezpieczeństwa. Do kiedy najlepiej karmić piersią? Naturalne karmienie piersią wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno trwać do ukończenia przez dziecko 6 miesiąca życia. Po tym czasie dietę maluszka, warto rozszerzać o naturalne produkty żywnościowe dostosowane do wieku i nadal kontynuować karmienie w formie uzupełnienia diety, aż do drugiego roku życia.
Łagodne zakończenie karmienia piersią
Odstawienie dziecka od piersi jest to niezwykle emocjonalny proces. Taki krok należy wykonywać rozważnie i powoli. Warto jednak utrzymać karmienie piersią, przez co najmniej pierwszy rok życia dziecka. Sześć miesięcy to okres, w którym karmimy dziecko wyłącznego piersią. Kolejne pół roku to czas, kiedy mleko mamy stanowi podstawę żywienia maluszka, a inne włączane produkty żywnościowe do diety dziecka stanowią tylko dodatek. Nagłe odstawienie dziecka od piersi jest najmniej łagodnym sposobem, który może powodować u mamy karmiącej obrzęk piersi i zablokowanie kanalików mlecznych. Najlepszym rozwiązaniem jest częściowe odstawienie dziecka od piersi, polegające na ograniczeniu ilości karmień w ciągu całej dobry.
Jakie produkty włączyć do diety dziecka?
Nadszedł czas poznawania przez dziecko różnorodnych smaków, konsystencji i chwytania kawałeczków jedzenia. Z dnia na dzień maluszek zacznie ćwiczyć sprawność rączek, języka, żucia oraz gryzienia. Każdy rodzic pragnie zatroszczyć się o dobre odżywianie dziecka w czasie rozszerzania diety. Pociecha po ukończeniu 6-tego miesiąca życia potrzebuje więcej składników odżywczych, niż tylko te które dostarczane są z mlekiem matki. Zbilansowana dieta powinna zawierać odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczy, żelaza, wapnia oraz wielu innych składników odżywczych wspierających prawidłowy rozwój dziecka.
Rozszerzanie diety dziecka karmiącego piersią
Proces rozszerzania diety powinien być stopniowy. Pierwsze posiłki w diecie 6-miesięcznego dziecka powinny mieć łagodny smak i kremową konsystencją w zgodzie z aktualnymi umiejętnościami maluszka. Idealnie nadają się posiłki jednoskładnikowe, gotowane lub duszone. Najlepiej zacząć od produktów lekkostrawnych, które nie będą obciążać brzuszka maluszka. Warto uczyć dziecka samodzielnego jedzenia w postaci kawałków chleba i miękkich owoców. Dla maluszka to będzie świetna zabawa i nauka nowych umiejętności. Przez kilka tygodni najlepiej podawać pojedyncze produkty żywnościowe, aby sprawdzić czy żaden z nich nie wywołuje reakcji alergicznych. W późniejszym czasie dania można komponować z dodatkiem większej ilości składników żywnościowych. Cukinia, bataty, marchewka, brokuł, kalafior, pomidor, ziemniaki oraz inne kolorowe warzywa w postaci gotowanej lub surowej mają dobroczynny wpływ na zdrowie dziecka i należy wprowadzać je do jego jadłospisu. Słodkie o przyjemnym miąższu owoce zadowolą małego smakosza. Świetnym źródłem składników odżywczych jest nabiał, mięso, warzywa strączkowe, ryby i jajka.
Zmiana w diecie dziecka – podsumujmy!
Pierwsze dni spędzone z dzieckiem u boku to niezwykle ekscytujący czas dla rodziców. Karmienie piersią maluszka przez matkę wpływa zbawiennie i korzystnie na jego zdrowie. Mleko matki to bogactwo składników odżywczych, które wspierają odporność dziecka i jego prawidłowy wzrost oraz rozwój. Często instynkt mamy podpowiada, czego potrzebuje jej dziecko. Karmienie piersią powinno trwać do ukończenia przez dziecko 6 miesiąca życia. Po tym czasie do diety maluszka warto wprowadzać produkty żywnościowe i nadal kontynuować karmienie piersią w formie uzupełnienia diety, aż do drugiego roku życia.
Dietetyk Mgr Katarzyna Opasińska
Powiązane artykuły:
Jaką rolę odgrywa białko w diecie dziecka? >>
Zbilansowana dieta dla dziecka – co powinna zawierać? >>
Kiedy szukać pomocy lekarza? >>