Skip to content

Zbilansowana dieta dla dziecka – co powinna zawierać?

Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

Jednym z istotnych czynników wpływających na prawidłowy rozwój dziecka jest dieta, która powinna być pełna niezbędnych składników odżywczych. W celu dostarczenia maluszkowi wszystkiego czego potrzebuje warto zadbać o wygląd i różnorodność posiłków. Głównym celem takiej diety jest wspomaganie odpowiedniego rozwoju psychofizycznego i emocjonalnego dziecka. W dalszej części artykułu dowiesz się w jaki sposób zatroszczyć się o zdrowie swojej małej pociechy poprzez wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety. Poznaj wielkie potrzeby małego brzuszka!

Znaczenie diety dla rozwoju dziecka

Od pierwszych dni życia w organizmie dziecka zachodzą niezwykle intensywne i szybkie zmiany. W tym okresie ważne jest wsparcie organizmu maluszka poprzez dostarczenie dobroczynnych składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego rozwoju umysłowego i fizycznego. Niemowlę spożywając pokarm z piersi matki, zaspokaja wszystkie swoje potrzeby żywieniowe. Mleko mamy powinno stanowić jedyny, główny pokarm przez pierwsze 4-6 miesięcy życia maluszka. Jego skład jest dopasowany do potrzeb wciąż dojrzewającego brzuszka i zawiera niezbędne składniki odżywcze. Jadłospis mamy karmiącej powinien być odpowiednio zbilansowany, aby uwzględnić wszystkie potrzeby dziecka.

Zbilansowana dieta dziecka – co powinna zawierać?

Aby zapewnić dziecku odpowiednią ilość potrzebnych witamin i składników mineralnych, kluczowe znaczenie będzie miała zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana dieta. Ważnymi i niezbędnymi składnikami dla prawidłowego rozwoju dziecka są głównie tłuszcze, białka, wapń, witamina D, żelazo. Jakie jest ich znaczenie w diecie dziecka? Tłuszcze są przede wszystkim jednym z podstawowych źródeł energii. Odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu struktur błon komórkowych oraz uczestniczą w procesie przyswajania witamin A, D, E, K. Białko natomiast jest składnikiem kości, mięśni, skóry, krwi oraz wszystkich tkanek, a ponadto służy do odbudowy komórek organizmu. Wapń jest niezbędny do budowy kości, a żelazo jest potrzebne w procesach krwiotwórczych oraz odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci bardzo ważna jest witamina D, która jest niezbędna w procesie wchłaniania wapnia.

Niezwykłe właściwości mleka matki

Mleko matki zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, mineralnych oraz witamin. Ten niezastąpiony i cenny pokarm chroni dziecko przed infekcjami, alergiami, cukrzycą, a nawet otyłością. Wartości odżywcze przekazywane wraz z mlekiem matki są bardzo ważne również w kolejnych miesiącach życia maluszka. Pomagają w rozwijaniu układu trawiennego, odpornościowego, fizycznego i psychoruchowego dziecka. Mleko mamy wspomaga spokojny sen, a także pobudza do zabawy i poznawania świata.

Poznawanie nowych smaków

Potrzeby małego brzuszka zwiększają się w okresie intensywnego rozwoju. Maluszek powinien być karmiony wyłącznie piersią do ukończenia pełnych 6 miesięcy życia. W tym czasie nie należy dziecku podawać żadnych innych pokarmów oraz nie dopijać go wodą i herbatkami. Po 6 miesiącu życia niemowlaka można rozpocząć próby zapoznawania go ze smakiem produktów żywnościowych. Według rekomendacji podawanie mleka matki powinno trwać do ukończenia drugiego roku życia. Produkty żywieniowe należy podawać pojedynczo z kilku dniową, krótką przerwą. Przez pierwsze miesiące rozszerzania diety najlepiej proponować posiłki 2-3 razy dziennie. Są to dania uzupełniające, które nie zastępują mleka z piersi mamy.

Zastąpienie mleka matki

Odstawianie od karmienia piersią to proces wyłączania mleka matki z diety dziecka. Z biegiem czasu po ukończeniu 6 miesiąca życia przez maluszka, można wprowadzać pokarmy stałe. Istnieją sytuację, w których proces odstawiania należy wprowadzić przed 6 miesiącem życia dziecka. Na początku tej drogi najlepiej jest zastąpić jedno karmienie piersią, butelką mleka modyfikowanego. Czy można dziecku podawać mleko krowie? Tak, ale najwcześniej po ukończeniu pierwszego roku życia. Mleko krowie zawiera spore ilości białka oraz sodu, które mogą obciążać nerki dziecka. Po ukończeniu przez dziecko pierwszego roku życia, liczba karmień zmaleje, a dzienne spożycie kalorii uzupełnią kilkuskładnikowe, smaczne posiłki.

Jakie produkty włączyć do zbilansowanej diety?

Do diety dziecka warto wprowadzać nowe produkty żywnościowe pojedynczo, stopniowo w niewielkich porcjach tak, aby móc obserwować jego reakcję na konkretny produkt. Po ukończeniu przez dziecko pierwszego roku życia, jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze wzrasta. Jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka? Jadłospis roczniaka powinien zawierać pełnowartościowe produkty tj. warzywa i owoce, produkty zbożowe, nabiał, zdrowe tłuszcze, białko roślinne i zwierzęce, ryby. Dieta rocznego dziecka staje się coraz bardziej urozmaicona. Korzystne będzie wprowadzenie do jadłospisu dziecka 4-5 posiłków dziennie o zbliżonych porach, które będą urozmaicone i kolorowe, aby mały brzuszek maluszka był zadowolony. Dzięki temu przyczynimy się także do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Dziecko w tym okresie samo decyduje co do ilości zjadanych posiłków.

Słodki maluch, słodkie przekąski

Niedostateczne oraz niepełnowartościowe posiłki nie dostarczają wszystkich niezbędnych składników, koniecznych do budowy i właściwego funkcjonowania małego organizmu, dlatego w diecie dziecka należy unikać słodyczy, białego pieczywa, napojów gazowanych, fast-foodów, a także produktów wysoko przetworzonych.

Witaminy i minerały w diecie dziecka

Pierwszy rok życia dziecka to czas, w którym ono dynamicznie się rozwija. Próba zrobienia kilku małych kroczków, beztroski śmiech, naśladowanie głosów zwierząt – ten czas jest niezwykły. W tym czasie rośnie również zapotrzebowanie na składniki odżywcze. W diecie dziecka nie może zabraknąć żelaza, które występuje naturalnie w produktach żywnościowych (mięso z piersi kurczaka, jajka). Należy pamiętać o wprowadzeniu w jadłospis maluszka wapnia. To właśnie wapń jest podstawowym materiałem budulcowym zębów i kości. Najbogatszym źródłem tego składnika mineralnego jest mleko i jego przetwory. Dla szybko rosnącego malucha, niezbędna jest witamina D, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz za przyswajanie przez organizm wapnia i fosforu. Biorąc pod uwagę niską syntezę skórną, a także niewielkie ilości witaminy D w pożywieniu, wskazane jest jej dodatkowe suplementowanie w celu wsparcia zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Zbilansowana dieta – bardzo ważna w życiu dziecka!

W pierwszych miesiącach życia maleństwo karmione jest wyłącznie mlekiem mamy, które zaspokaja wszystkie jego potrzeby żywieniowe i składniki mineralne ważne dla prawidłowego rozwoju. Następnie dochodzi do etapu rozszerzania diety, w którym dziecko poznaje strukturę jedzenia, próbuję nowych smaków. Po skończeniu pierwszego roku życia jadłospis dziecka staje się bardziej urozmaicony. Powinien składać się z różnorodnych produktów żywnościowych, by dostarczyć dziecku tego, czego potrzebuje. Kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych u maluszka jest nieocenioną inwestycją na przyszłość.

Dietetyk Mgr Katarzyna Opasińska

Powiązane artykuły:


Zmiana w diecie dziecka – kiedy odstawić naturalny pokarm? >>
Wpływ prawidłowego żywienia na rozwój dziecka >>
Cukier w diecie dziecka – sprawdź, jak go zastąpić >>