Dieta Polaków od kuchni | Ibuvit
Skip to content

Dieta Polaków od Kuchni – czy odżywiamy się właściwie?

Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

Czym jest zdrowa dieta? W teorii wiemy to wszyscy. Jak jednak wygląda sytuacja w praktyce? Czy Polacy odżywiają się zdrowo i w odpowiedni sposób dbają o swoją dietę? Polska kuchnia jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych na świecie, ale czy równocześnie jest zdrowa? W dalszej części artykułu dowiesz się, jak odżywia się polskie społeczeństwo, jakie produkty najczęściej goszczą na talerzach i czy stosuje się do podstawowych zaleceń dietetycznych? „Od jedzenia humor się zmienia” – to przekonanie może w doskonały sposób uzmysłowić stosunek Polaków do jedzenia posiłków w ciągu dnia.

Pokaż, co masz na talerzu

Prawidłowe odżywianie ma ogromny wpływ na zdrowie, rozwój intelektualny, wygląd zewnętrzny. Jest esencją tego, kim się stajemy – fizycznie i psychicznie. 77 % Polaków uważa, że raczej odżywia się zdrowo i postrzega swoją dietę jako zbilansowaną, zawierającą wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Nawyki żywieniowe kształtowane są już w okresie niemowlęcym, kiedy przychodzi czas rozszerzania diety. Dzieci bardzo często obserwują talerz rodziców z zaciekawieniem i ogromną chęcią spróbowania atrakcyjnie wyglądającego jedzenia.

para gotująca zdrowy obiad

Co najczęściej je polskie społeczeństwo?

Głównymi produktami znajdującymi się na talerzu polskiego społeczeństwa jest pieczywo, świeże i mrożone warzywa, sery, twarogi oraz jogurty. W codziennej diecie nie brakuje także pobudzającej o intensywnym zapachu, parzonej kawy. Żywienie Polaków jest ubogie w ryby, które obfitują w ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy tłuszczowe Omega-3. Pełnoziarniste kasze i ryże bogate w błonnik, witaminy oraz składniki mineralne również nie są częstym gościem na talerzach. Podstawowym i jednym z najczęstszych błędów żywieniowych polskiego społeczeństwa jest nieregularne jedzenie oraz zbyt mała ilość posiłków w ciągu dnia, a wtedy częściej sięga się po słodkie przekąski. 64% osób przed ukończeniem 24 roku życia twierdzi, że spożywa ciasta oraz słodycze co najmniej kilka razy w tygodniu. 55% społeczeństwa powyżej 65 roku życia odpowiedziała tak samo.

Czego brakuje w diecie Polaków?

Dbałość o właściwe odżywianie jest podstawą do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Wpływa na rozwój mózgu, jego funkcjonowanie, a także wspiera kondycję fizyczną oraz jakość stanu skóry, włosów, paznokci. Korzyści zdrowotne z dużego spożycia warzyw, owoców czy ryb są niewątpliwe. W żywieniu Polaków występuje wiele niedoborów witaminowych, składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego. Ryby bardzo rzadko goszczą w kuchni Polaków, a są produktami bogatymi w białko i dobroczynne kwasy tłuszczowe. Tłuste gatunki ryb zawierają na ogół więcej dobroczynnych witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminę D, która jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i pełna zdrowych kwasów tłuszczowych. W badaniach obejmujących odżywianie Polaków widoczne są niedobory warzyw oraz owoców obfitujących w składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Między teorią a praktyką

Społeczeństwo polskie coraz częściej zwraca uwagę na skład kupowanych produktów spożywczych. Próbują świadomie wybierać żywność, którą wkładają do koszyków, aby potem zaserwować pyszne danie sobie i najbliższym. Unikają produktów, które w swoim składzie bogate są w substancje konserwujące, barwniki, sztuczne aromaty. Światowa Organizacja Zdrowia informuję, że w zatrważającym tempie rośnie ilość osób z nadwagą i otyłością. Polskie społeczeństwo w porównaniu z mieszkańcami Europy nie wypada najgorzej, biorąc pod uwagę nawyki żywieniowe oraz zdrowotne. Statystyczny Polak spożywa mało owoców oraz warzyw w porównaniu z przeciętnym Europejczykiem. W jadłospisie naszego społeczeństwa króluje najczęściej mięso natomiast owoce i warzywa obejmują rolę drugoplanową. Społeczeństwo Polskie zdecydowanie często sięga po słodkie oraz słone przekąski co przyczynia się do rosnącej nadwagi i otyłości wśród populacji.

Wyrazisty smak kawy – codzienny rytuał

Kawa i herbata to używki, które często towarzyszą w życiu codziennym. Trudno wyobrazić sobie dzień bez gorącej herbaty w chłodne dni, czy aromatycznej kawy, która odgrywa kluczową rolę w porannym przebudzeniu. Czy używki szkodzą zdrowiu? Palenie tytoniu oraz alkohol, które również pojawiają się w diecie Polaków, mogą doprowadzić do wielu poważnych chorób, natomiast picie kawy oraz herbaty w umiarkowanych ilościach może przynieść dodatkowe korzyści. Te pobudzające napoje zawierają mnóstwo składników odżywczych pozytywnie wpływających na nasz organizm. Ponad 70% Polaków deklaruje, że spożywa co najmniej jedną kawę dziennie.

Ruch to zdrowie

Długie spacery po leśnych ścieżkach, krajoznawcza jazda na rowerze, taniec oraz inne aktywność wywołują w społeczeństwie wyrzut pozytywnych endorfin. Aktywność fizyczna poprawia stan zdrowia i kondycji, a także wpływa na poprawę nastroju, samopoczucia, a także samooceny. Coraz więcej Polaków pokochało sport i aż 61% z nas deklaruje uprawianie sportu w ciągu ostatniego roku. Oznacza to, że wiele osób wprowadziło regularność ćwiczeń, aby zadbać o swoje zdrowie. Pandemia w Polsce spowodowała wprowadzenie licznych ograniczeń, które wpłynęły na styl życia większości osób. Dom stał się jednocześnie szkołą i pracą, w których prowadzone jest życie codzienne. Zamknięte zostały ośrodki sportowe, baseny, kluby fitness. Polacy natomiast są spragnieni aktywności fizycznej, dlatego uprawiają sporty w zaciszu domowym oraz na świeżym powietrzu.

Dieta, sport i co dalej?

W pełni zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna sprawiają, że posiadamy większe pokłady energii, zyskujemy harmonię psychiczną oraz dobre samopoczucie. Jak jeszcze możemy wspomagać swoje zdrowie i cieszyć się dobrym nastrojem?

  1. Regularnie wykonujmy badania, przynajmniej raz w roku. Kontrolowanie stanu zdrowia, nawet jeśli nie pojawiają się alarmujące objawy, to fundament profilaktyki zdrowotnej.
  2. Zadbajmy o prawidłową jakość snu. Szczególne ważne są czynności, które wpływają na odpowiednią higienę odpoczynku w nocy. Starajmy się unikać niebieskiego światła, zadbajmy o odpowiednią dawkę snu oraz wypoczynek.
  3. Sięgnijmy po suplementację witaminy D, którą należy stosować od pierwszych dni życia dziecka do późnej starości, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie. Badania wykazują na ogromny niedobór witaminy D w Polsce. Witamina „słońca” pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego wchłanianiu wapnia i fosforu oraz utrzymuje prawidłowy poziom wapnia we krwi.
  4. Dbajmy o relaks i organizujmy sobie przynajmniej raz w roku wakacje.

Dieta Polaków od kuchni – podsumowujemy!

Jak wynika z przeprowadzonych badań, odżywianie Polaków zmieniło się na przestrzeni lat. W codziennej diecie częściej pojawiają się warzywa, owoce oraz nabiał. Polacy uzmysłowili sobie, że spożywają zbyt duże ilości mięsa oraz słodkich i słonych przekąsek. Społeczeństwo, jako konsumenci zapoznaje się ze składem kupowanych produktów żywnościowych, aby ofiarować organizmowi to, co najlepsze. Wzrosła świadomość społeczeństwa na temat wpływu diety oraz aktywności fizycznej na poprawę stanu zdrowia.

Dietetyk Mgr Katarzyna Opasińska

Powiązane artykuły:

Zasady prawidłowego żywienia >>
Pełnowartościowa dieta – poznaj sekret zdrowego żywienia >>
Znaczenie suplementacji dla organizmu – dlaczego jest ważna? >>